EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Sunday, 21 September 2014

22) Eyna Aryna Indahnya Hidup ini.. Dunia Masakan.. Kek.. Kek Lapis Batik Jawa..

Dunia Masakan 
Kategori Kek...

... KEK BATIK JAWA ...


Assalamualaikum
Entry seterusnya untuk kategori kek..
Kek Batik Jawa..
Kek yg paling mewah dgn rasa coklat..
Sangat lembab.. 
Rasa camnk sekali hadap jr..
Hahaha..
Kek ni febret Bujang saya ..Apit..
Rasanya buat sendiri lebih puashati..
Pernah beli kt kedai..
Tapi.. kering..Tawar dan terasa guna koko biasa..
Tidak selemak gunakan milo..

Kali ni..
Sya kongsikan resepi dr blog..
Chek Epal sempoi...
Thanks utk resepi mabebels ni..

Bahan untuk kek:-
1          paket           Milo (200 gram)
1          paket           Biskut marie munchys (Patahkan 4)
1          biji               Mentega (250 gram)
1          camb           Esen vanilla
1/2       tin                Susu pekat manis (250 gram)
Secukupnya             Nestum dan kacang kisar

Cara membuatnya:-
  1. Dadukan mentega.. masukkan ke dlm kuali bersama milo dan susu.  Kacau selalu sehingga sebati. Jangan biarkan berketul.
  2. Setelah membuak, Masukkan biskut marie.  Kaup dan balikkan sehingga rata. Matikan api.Jangan kacau terlalu lama sebab biskut akan jd lembik.
  3. Letakkan lapisan plastik ke dalam loyang.  Tujuan supaya mudah mengeluarkan dan memotong kek.
  4. Tuangkan adunan dlm loyang.  Taburkan kacang kisar dan nestum di permukaan atas. Tekap dan ratakan permukaan kek dengan gunakan sudu.
  5. Sejukkan didalam peti ais semalaman @ sekurangnya 4 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.


.. kek batik kosong .. (hiasan)


No comments:

Post a Comment