Kategori Kek...
... KEK BATIK JAWA ...
Assalamualaikum
Entry seterusnya untuk kategori kek..
Kek Batik Jawa..
Kek yg paling mewah dgn rasa coklat..
Sangat lembab..
Rasa camnk sekali hadap jr..
Hahaha..
Kek ni febret Bujang saya ..Apit..
Rasanya buat sendiri lebih puashati..
Pernah beli kt kedai..
Tapi.. kering..Tawar dan terasa guna koko biasa..
Tidak selemak gunakan milo..
Kali ni..
Sya kongsikan resepi dr blog..
Chek Epal sempoi...
Thanks utk resepi mabebels ni..
Bahan untuk kek:-
1 paket Milo (200 gram)
1 paket Biskut marie munchys (Patahkan 4)
1 biji Mentega (250 gram)
1 camb Esen vanilla
1/2 tin Susu pekat manis (250 gram)
Secukupnya Nestum dan kacang kisar
Cara membuatnya:-
- Dadukan mentega.. masukkan ke dlm kuali bersama milo dan susu. Kacau selalu sehingga sebati. Jangan biarkan berketul.
- Setelah membuak, Masukkan biskut marie. Kaup dan balikkan sehingga rata. Matikan api.Jangan kacau terlalu lama sebab biskut akan jd lembik.
- Letakkan lapisan plastik ke dalam loyang. Tujuan supaya mudah mengeluarkan dan memotong kek.
- Tuangkan adunan dlm loyang. Taburkan kacang kisar dan nestum di permukaan atas. Tekap dan ratakan permukaan kek dengan gunakan sudu.
- Sejukkan didalam peti ais semalaman @ sekurangnya 4 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.
![]() |
| .. kek batik kosong .. (hiasan) |



No comments:
Post a Comment