Kategori Puding...
![]() |
| ... PUDING KASTARD BERKUAH SUSU ... |
Entry kedua saya untuk hari ini..
Puding kastard berkuah susu,
Kegemaran hubby dan bujang saya ni,
Sedap di makn kalau sejuk,
Mudah plk tu membuatnya,
Ini hidangan wajib setiap kali saudara, family, teman berkunjung ke rumah.
Sebagai pencuci mulut..
Warna yg menarik,
Kuah susu berkrim, juga Buahan cocktail serta jelly menjadi tarikan,
Perghhh...
Segar rasa masuk dalam tekak..
Hehehehe..
Resepi ini,
Saya konsikan dari blogger masakan,
Cik Cek dari cekvisonhomes.blogspot.com.
Thanks cik cek utk resepi mabeles ni..
Tapi, maaflah ea,
Derhaka sikit,
Menambah bahan,.
Kui..Kui..Kui..
Jom kngkwn,
Ini resepinya,
Bahan-bahan Kastard:-
1 cwn Tepung kastard
1/2 camt Garam
5 cwn Air
3 camb Susu pekat
3 camb Gula Pasir
Sedikit Pewarna (Jika inginkan warna meriah)
Bahan-bahan Kuah Susu:-
1 tin Susu cair
1 tin Air (sukat guna tin susu)
4 camb Gula pasir
4 camb Susu pekat (sukatan susu bergtg kemanisan yg anda mahukan)
1 camt Esen vanilla
2 camb Tepung kastard (campurkan dan bancuh sedikit dgn susu cair @ air)
2 camb Kismis
Bahan-bahan Hiasan:-
Fruit cocktail
Nata De Coco
Jelly
Potongan ceri
Cara-cara membuat kastard:-
- Masukkan tpg kastard kedlm periuk, campurkan garam. Gaul sebati.
- Campurkan semua bahan cecair. Kacau sebati.
- tuangkan semua bahan cecair kedalam campuran tepung tadi. Kacau sebati .
- Masakkan bahan tadi diatas api kecil. Gunakan senduk kayu. Sentiasa kacau untuk elakkan ia bergentel atau berkerak.
- Bila adunan mula meletup-letup kecil dan kelihatan berkilat, matikan api.
- Bahagikan adunan kpd beberapa bahagian untuk diwarnakan. Lapiskan mengikut cretiviti anda ketiak menuangkan kedalam acuan yg telah dibasahkan dgn air terlebih dahulu.
- Biarkan sejuk dlm stgh jam sblm dimasukkan dlam peti ais.
- Masukkan semua bahan dalam periuk.
- Masak dengan api perlahan sehingga gula larut dan kauh sedikit pekat.
- Tutupkan api. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan dlm peti ais.
- Letakkan semua bahan hiasan dlm mangkuk bersama potongan kastard.
- Tuangkan kuah susu.
- Sedia untuk dihidangkan.



No comments:
Post a Comment