Kategori kuih-muih..
![]() |
| ... APAM NASI ... |
Selamat petang sahabat,
Entry sya yg seterusnya..
Apam nasi..
Gebu Gebas..wangi..
Sesaui untuk sarapan pagi
Dan juga minum petang..
Kalau makan kuih ni...
Teringat pada ibu rakan sekolah bernama Suhaidah,
Klau x silap menetap di bakri Muar sekarang,
Ibunya rajin membuat apam ni untuk bekaln kesekolah,
Potongannya plk, besar balaka..
Klau makn sebiji dh kenyang..
He3..
Resepi kali ni..
Sy ceduk dari blogger masakan ,
Chek Mat Gebu..
Kebanyakkan resepi masakan dari blog chek mat ni..
Sedap belaka,
Thanks chek Mat.
Sy tambah yg mana perlu ikut citarasa saya..
Sy kongsikan resepinya ni..
Bahan-bahannya:-
1 cwn Nasi sejuk
3/4 cwn Gula pasir
1 1/4 cwn Air
1 cwn Tepung beras
1 cwn Tepung gandum
1 camt Yeast mauripan
Beberapa titik pewarna pilihan (sya gunakan red cherry)
Daun pandan (simpul)
Beberapa titik esen pandan/rose
Kelapa parut putih (campurkan secubit garam dan gaulkan rata)
** kukuskan kelapa untuk mengelakkan ia mudah basi.
Cara penyediaanya:-
- Satukan tepung gandum, tepung beras dan yeast mauripan. Kacau rata dan ketepikan.
- Kisarkan nasi sejuk bersama air dan gula pasir sehingga halus. Tuangkan kedalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan mnggunakan whisk hingga rata. Ketepikan dan perap selam 3/4 jam.
- Panaskan kukusan yg berisi air dan simpulan daun pandan. Sapukan acuan denagn sedikit minyak. Sya gunakan acuan kuih lompang je.
- Letakkkan pewarna dan esen kedalam adunan yg telah diperap tadi. Kacau rata. Sudukan kedalam acuan hingga 3/4 penuh. Buat sehingga siap.
- Kukus dengan api yg kuat selam lebih kurang 15 minit.
- Keluarkan apam setelah masak. Gaulkan dengan kelapa.
- Siap untuk hidangan.
Selamat mencuba dan menikmati..


No comments:
Post a Comment