Kategori Kek..
RED VELVET MOIST CHEESE CAKE
Assalamualaikum..
Sempat lagi ni mengongsikan resepi kedua ni..
Kali ini saya akan kongsiakn kek kegemaran ayah saya..
Abah sukakan kek ni sebab kelainan rasanya,
Wak Talib kata... Sedap kek ni.. lembab, lembut, ssedap rasa..
Dan pebret nya ada rasa sedikit masam manis..
Segala yang masam memang menjadi minatnya dari dahulu..
Kecintaannya terhadap rasa maasm melebihi mak dan adek baradik saya,
Baik asam jeruk, Gula-gula ataupun buah-buahn..
Hehehehe..
Itulah wak Talib ..Abah yang semppoi..
Resepi ini..Saya ambil dari blogger,
Chec Lina..
Chec Lina..
TERATAK MUTIARA KASIH,
Resepi dari blog ini adalh mudah dan simple bahannnya..
Terima kasih banyak ea puan blogger..
Bahan-bahannya:-
2 biji Telur gred A
100 gram Mentega
150 gram Tepung kek
2 camb Serbuk koko
1 cawan Gula castor
1 camb Pewarna merah
1 cawan Buttermilk
1/2 camt Baking soda
1/2 camb Cuka makan
Bahan-bahan Cream Cheese Frosting:-
250 gram Cream cheese
1 camt Lemon paste
1/2 cawan Gula Aising
1 cawan Non Dairy whipping cream
** NOTA **
Buttermilk boleh dibuat sendiri dgn cara mencampurkan 1 cawan susu segar dgn 1 camb cuka makan. Biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan-bahan Cream Cheese Frosting:-
250 gram Cream cheese
1 camt Lemon paste
1/2 cawan Gula Aising
1 cawan Non Dairy whipping cream
** NOTA **
Buttermilk boleh dibuat sendiri dgn cara mencampurkan 1 cawan susu segar dgn 1 camb cuka makan. Biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Cara-cara membuat kek:-
- Panaskan ketuhar mengikut kesesuaian kepanasan oven anda. Lenserkan loyang dgn mentega..
- Ayakkan tepung bersma serbuk koko.
- Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Didalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
- Masukkan bahn ayak dan campuran buttermilk dalam adunan mentega telur dan gula tadi secara berselang seli sehingga habis. Pukul sehingga kembang dan ringan.
- Larutkan baking powder dan cuka kemudian Tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan balikkan sehingga sebati.
- Tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar sehingga kek masak.
- Sejukkan kek an potong kepada 3 lapisan
- Sapukan dan lapiskan kek sertadinding kek dengan cream cheese.
- Hiaskan mengikut creativiti anda.
- Sejukkan dahulu didalam peti ais selama setengah jam sebelum di potong dan dihidangkan.
- Pukul craem cheese sehingga kembang. Masukkan lemon paste dan gula aising .Teruskan memukul sehingga gebu.
- Masukkan whipping cream sedikit demi sedikit dan teruskan memukul sehingga sebati.




No comments:
Post a Comment