Kategori Kek..
![]() |
| ... KEK ASAM MANIS ... |
Assalammualaikum...
Salam sejahtera dan selamat pagi buat teman semua..
Agak busy kebelakangan ni..
Tergendala plk entry..
Ermm...
Kali ini,
Sy nk kongsikan kek kegemaran family saya,
Sesedang manis, gebu, lembab je..
Resepi ini saya kongsikan dari blogger masakan idola saya,
Azlita Masam Manis..
Thanks kak eita,
Sy cukup kagum dgn hasil cretivity dirinya,
Sempurna segalanya,
Kagum sy jadinya,
Hehehe..
Ok..
Ni dia resepinya..
Bahan-bahannya :-
325 g Mentega
250 g Gula kastor
300 g Tepung naik sendiri
6 bj Telur A
1 camt Esen vanilla
100 g Kepingan asam manis (potong halus)
Cara-caranya:-
- Sediakan loyang berukuran 8 inci. Lenserkan mentega pada loyang dan alaskan bhg bawah loyang dgn kertas minyak.
- Panaskan oven pada suhu yang bertepatan. Setiap oven berlainan suhunya. Jika anda inginkan yg lbh lembab, kek ini boleh juga dikukus. Panaskan pengukus yang telah disi dgn air dgn api yg besar.
- Pukul mentehga dan gula hingga sebati, Masukkan telur sebiji demi sebiji dan teruskan memukul sehingga rata.
- Tambahkan esen vanilla dan teruskan memukul.
- Akhir sekali, masukkan kepingan asam manis.
- Tuangkan adunan tadi kedalam loyang.
- Bakar @ kukus kek hingga masak sempurna
- Sejukkan kek terlebih dahulu sebelum dipotong dan dihidangkan.
Alhamdulillah..
Sempurna kejadian kek saya ni..
Ibarat kata kak eita,
Membuat kek juga perlu mengikut procedure ttg bahan, cara, persekitaran, mode..
Memasak dengan hati riang, tenang, penuh cinta,
Membuat masakan lebih nikmat,
Amin...



No comments:
Post a Comment