Dunia Masakan ...
Kategori Kek..
... KEK MANGGA BERSOS DAN FRESH CREAM ...
![]() |
| ... NAMPAK MENYELERAKAN ... |
Assalamualaikum...
Selamat pagi teman-teman..
Kisah bermula dgn hubby..
Dia minat betul dgn mangga madu yg ditanam bossnya dirumah..
Kalau bossnya beri.. X sempat masak ranum..
Masih mengkal dah dikerjakan dia..
Makan dengan garam gunung Ataupun petis madu..
Eeeeiiii..Masam..
Sya plak suka mangga ranum..
Kalau ad 3 biji..
2 dia bedal..sebiji sya simpan hingga ranum..
Hehehe..
Oklah ea..
Resepi kali ni sya kongsikan dari blog,
Adlil Rajiah..
Sy mmg suka resepi yg mudah dan simple..
Thanks pada Adlil..
Bahan-bahan kek:-
2 cawan Tepung kek
1 camt Baking powder
1 camt Soda bikarbonat
4 biji Telur gred A
4 cawan Mangga lecek
3/4 cawan Minyak masak
1 camt Esen mangga
3/4 cawan Gula castor
Bahan-bahan sos puree mangga:-
200 ml Air
90 gram Gula pasir
1 biji mangga ranum di lecek
1 biji Mangga ranum di potong dadu kecil
1/2 camt Esen mangga
Bahan Fresh cream:-
1 cawan Non dairy Whipping cream
1/2 cawan Gula ising
300 ml Susu segar
Cara-cara membuat kek:-
- Sediakn pengukus. Lenserkan loyang dengan mentega.
- Ayakkan bersama tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Ketepikan.
- Pukul telur sehingga kembang. Masukkan gula, minyak dan mangga lecek. Putar hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan memutar.
- Masukkan esen mangga. Putarkan sebentar. Tuangkan adunan kedalam loyang.
- Kukuskan dengan api sederhana sehingga masak. (lebih kurang 40 minit)
- Masukkan air dan gula pasir ke dalam periuk. Masakkn dengan api sederhana.
- Setelah mendidih.. Masukkan puree mangga , esen mangga dan mangga dadu. Kecilkan api dan biar mendidih.
- Ketepikan dan sejukkan .
- Putarkan whipping cream dengan kelajuan tinggi, Setelah kental. Masukkan Gula ising dan susu segar. Putar sehingga sebati.
Kek boleh dihidang dgn cara menyiramkan sos mangga ke permukaan kek dan paipkan fresh cream seperti foto diatas. Boleh juga di hias dan di hidang seperti contoh foto dibawah. ( sapukan keseluruhan permukaan kek dengan fresh cream dan tuangkan soso puree mangga keatasnya..Hiaskan mengikut krativiti anda.. Sejukkan kek didalam peti ais sebelum dipotong dan dihidangkan.



No comments:
Post a Comment