EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Sunday, 21 September 2014

20) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini... Dunia Masakan.. Kek.. Kek Mangga Bersos Dan Fresh Cream..

Dunia Masakan ...
Kategori Kek..
... KEK MANGGA BERSOS DAN FRESH CREAM  ...
... NAMPAK MENYELERAKAN ...
Assalamualaikum...
Selamat pagi teman-teman..
Kisah bermula dgn hubby..
Dia minat betul dgn mangga madu yg ditanam bossnya dirumah..
Kalau bossnya beri.. X sempat masak ranum..
Masih mengkal dah dikerjakan dia..
Makan dengan garam gunung Ataupun petis madu..
Eeeeiiii..Masam..
Sya plak suka mangga ranum..
Kalau ad 3 biji..
2 dia bedal..sebiji sya simpan hingga ranum..
Hehehe..

Oklah ea..
Resepi kali ni sya kongsikan dari blog,
Adlil Rajiah..
Sy mmg suka resepi yg mudah dan simple..
Thanks pada Adlil..

Bahan-bahan kek:-
2          cawan          Tepung kek
1          camt            Baking powder
1          camt            Soda bikarbonat
4          biji               Telur gred A
4          cawan          Mangga lecek
3/4       cawan          Minyak masak
1          camt             Esen mangga
3/4       cawan          Gula castor

Bahan-bahan sos puree mangga:-
200      ml                Air
90        gram            Gula pasir
1          biji               mangga ranum di lecek
1          biji               Mangga ranum di potong dadu kecil
1/2       camt            Esen mangga

Bahan Fresh cream:-
1         cawan          Non dairy Whipping cream
1/2      cawan          Gula ising
300     ml                 Susu segar

Cara-cara membuat kek:-
  1. Sediakn pengukus. Lenserkan loyang dengan mentega.
  2. Ayakkan bersama tepung, soda bikarbonat dan baking powder.  Ketepikan.
  3. Pukul telur sehingga kembang.  Masukkan gula, minyak dan mangga lecek. Putar hingga sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Teruskan memutar.
  5. Masukkan esen mangga. Putarkan sebentar. Tuangkan adunan kedalam loyang.
  6. Kukuskan dengan api sederhana sehingga masak.  (lebih kurang 40 minit)
Cara-cara membuat sos puree mangga:-
  1. Masukkan air dan gula pasir ke dalam periuk. Masakkn dengan api sederhana.
  2. Setelah mendidih.. Masukkan puree mangga , esen mangga dan mangga dadu. Kecilkan api dan biar mendidih. 
  3. Ketepikan dan sejukkan .
Cara-cara membuat Fresh cream:-
  1. Putarkan whipping cream dengan kelajuan tinggi, Setelah kental. Masukkan  Gula ising dan susu segar. Putar sehingga sebati. 
Cara menghidang kek:-
Kek boleh dihidang dgn cara menyiramkan sos mangga ke permukaan kek dan paipkan fresh cream seperti foto diatas.  Boleh juga di hias dan di hidang seperti contoh foto dibawah. ( sapukan keseluruhan permukaan kek dengan fresh cream dan tuangkan soso puree mangga keatasnya..Hiaskan mengikut krativiti anda.. Sejukkan kek didalam peti ais sebelum dipotong dan dihidangkan.

Sekadar contoh..

Selamat mencuba.....








No comments:

Post a Comment