Kategori kuih-muih..
![]() |
| ... KUIH LOMPANG ... |
Terlebih rajin plk hari ni..
Byk jga entry ..
Bayar hutang entry yg x sempat publish bebrapa hari lepas..
He3..
Kuih lompang ni pn..
Ad kenangan masa kkcik dlu..
Tak makna dulunya kuih ni..
Bkn ap a..
Pernah mersa dlu..
Buatan jiran..Terasa lain ditekak..
Mungkin sebab terbau air kapur ,
Tambahan pula warna coklat gula merah,
Dan bentuknya yg sedikit pelik..lekuk ditengah..
Ada juga org2 tua yg suka makan begitu je..
Tanpa kelapa parut..
Bila menginjak dewasa,
Brulah cuba berjinak mersa kuih ni,
Mungkin kdek kerana warna meriah ,
Dan rsa yg sempurna,
Menjadikan sya slh sorng peminatnya skrg,
He3..
Kuih ni kalau kita beli rm 1.00 dpt 3 biji jr..
Tp.. kalau menggodek sendiri..
Puas makan sefamily..
Maka itu..
Sy google untuk mencari resepi..
Biasalah sya ni..
Pilihannya..cepat, simple dan sedap..
Dah try buat..
x sabar nk tunggu seju..
Tambahan plk hubby dh nk g kje..
Panas lg dh amek..
Buat sarapan dan bekalan..
Tu yg mcm lembik sdikit sbb masih panas,
Tetapi bila dah sejuk..
Alhamdulillah..Elok pula kejadiannay..
Jadi sy kongsikan resepi dari blogger ..
Chek Mat Gebu
Thanks bbyk cik mat atas resepinya ea.
Erm.. ni resepinya ea...
Bahan-bahannya:-
250 g Tepung beras
120 g Tepung ubi
1 cwn Air kelapa
3/4 cwn Air
1 cwn Gula *
1 cwn Air *
2 helai Daun pandan *
Beberapa titik Pewarna
Kelapa parut putih campurkann sedikit garam, gaul rata
Cara penyediaanya:-
- Panaskan kukusan. Sapukan minyak pada acuan lompang. Ketepikan.
- Masukkan tepung beras dan tepung ubi dlm penapis dan ayakkan bersama.
- Kemudian, Tuangkan air kelapa, air dan juga air gula. Kacau rata dan tapiskan. bahagikan kepada beberap bahagian untuk diwarankan dan kacau hingga sebati.
- Panaskan acuan sebentar dlm kukusan. Tuang bancuhan kui sehingga 3/4 penuh. Buat sehingga habis dan kukus selama 15 minit.
- Sejukkan kuih sebelum dikeluarka dari acuan.
- Hidangkan bersama kelapa parut tadi.
Erm.. siap sudah..
Selamat mencuba teman..


No comments:
Post a Comment