EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Tuesday, 2 September 2014

11) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini..Dunia Masakan.. Mee..Kuew Teow Hong Kong..

Dunia Masakan..
Kategori Mee...

... KUEW TEOW HONG KONG ...
Assalammualaikum...
Selamat petang teman tersayang..
Dah lama tak pekena kuew teow hong kong ni..
Mee ni diperkenalkan seorang rakan sya bernama Siti Sarah..
Sekali rasa terus jatuh hati..
Apakan tidak,
Udang, ayam, daging, sotong, fish cake, fishball, taufu,
Sayuran spt lobak, kailan, jagung muda, kobis bunga,
Kuahnya yg likat,
Pergh....

Jadi,
Memandabgkan sdh bekeluarga sekarang,
Sya masak sendiri,
Puas makan dgn family tersayang,

Kali ini saya nak kongsikan resepinya,
Resepi asal sy ambil dari blog masakan,
Secubit garam, Sesudu rempah..
Tetapi sy ada ubah suai sedikit mengikut citarasa sya sendiri,
Maaf ea cikgu..derhaka lagi pada resepi asal..
He3..
ini resepinya ea..

Bahan-bahan Mee:-
120  g           Kuew teow
1      bj          Telur A

Bahan-bahan Kuah:-
1      bj          Bawang putih (cincang)
3      bj          Cili padi (ketuk)
15    g            Isi ayam
3      ekor       Udang
2      ekor       Sotong 
15    g            Daging rebus
1      btg         Fish cake
5      bj           Fish ball 
1      bj           Taufu
10    g            lobak  
2      btg         Jagung muda
1      pokok    Baby kailan
10    g            Kobis bunga
1      bj           Tomato
3      camb      Sos Tiram
3      camb      Tepung jagung
Garam
Lada sulah
Air
Minyak
Perasa

Cara-cara penyediaanya :-
Penyediaan mee,
  1. Panaskan minyak di dlm kuali.
  2. Pukul telur dan masukkan kuew teow dlm telur.
  3. Goreng hingga garing dan angkat.  Letakkan di atas pinggan maskan.
Penyediaan kuah,
  1. Panaskan minyak di dlm kuali dan tumiskan bwg putih dan cili padi.  
  2. Masukkan ayam, daging, udang, sotong, fish cake, fish ball dan taufu.
  3. Masukkan sayuran, sos tiram dan air secukupnya. Pastikan kuah cukup untuk makn seorang.
  4. Perasakan dengan garam, perasa, lada sulah, potongan tomato.
  5. Bancuhkan teping jagung dgn sedikit air, Tuangkan kedlm kuali kacau sehingga kuah pekat. 
  6. Angkat dan tuangkan kuah ke atas kuew teow di dalam pinggan tadi.
  7. Hidangkan bersama daun sup, bawang goreng dan cili potong kicap.
  8. Enak di makan semasa masih panas.

Selamat mencuba teman...
Insyaallah..
Terbaek..




No comments:

Post a Comment