Kategori Kek..
... KEK PISANG CHOCOLATE RICE ...
Assalamualaikum..
Selamat tengahari..
Masak ap ea hidangan untuk tengahari ni..
Pastikan makanan berkhasiat untuk bekalan tenaga..
kabohidrat, protein, Vitamin dan lain-lain zat,
Disamping pengambilan supplement utk kesihatan,
Ewah...Dh mcm pakar pemakanan plk..
Tengahari ini..
Sya nk kongsikan resepi kek pisang chocolate rice..
Kek pisang ni.Sya suka makan ketika masih suam kuku..
Biasanya sya suka gunakan pisang rastali..
Tetapi ssh sikit nk cari kt yong peng ni..
Kebetulan pulak mak mertua pembekal pisang berangan..
Dh chanteq sgtlh tu..
Kek pisang ni..
Ad macam-macam versi..
Pernah juga buat versi tanpa telur..
Tapi x berapa sgt sedapnya jika dibandingkan dgn versi biasa..
Berat..dan x gebu..
Jadi kesimpulannya..Telur jadikan tekstur kek lebih gebu..
Resepi kali ini sya kongsikan dari blogger..
Chec Mat Gebu..
Moist, gebu..Wangi..
Thanks en. Mat..
Ni resepinya..
Bahan-bahannya:-
200 gram Tepung kek
150 gram Mentega
1/4 camt Soda bikarbonat (satukan dgn tepung dan ayakkan)
100 gram Gula perang
3 biji Telur
100 ml Susu segar
100 gram Pisang lecek
50 gram Chocolate rice
1/3 cawan Pisang dadu kecil
1/4 cawan Badam cincang
1/2 camt Esen Pisang
Cara-caranya:-
- Panaskan oven. Lenserkan loyang dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putarkan mentega dan gula perang hingga sebati. Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga kembang dan berkrim.
- Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar sehingga habis.Putar sehingga rata.
- Masukkan pisang lecek dan esen pisang, Gaul dengan spatula. Tambahkan chocolate rice dan pisang dadu, Gaul rata. Tuangkan kedalam loyang . Taburkan cincangan badam..
- Bakar kek hingga masak. Sejukkan sebentar, Potng dan sedia dihidang untuk makan petang.


No comments:
Post a Comment