EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Tuesday, 23 September 2014

32) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini...Dunia Masakan.. Kek.. Kek Pisang Chocolate Rice..

Dunia Masakan..
Kategori Kek..

... KEK PISANG CHOCOLATE RICE ...



Assalamualaikum..
Selamat tengahari..
Masak ap ea hidangan untuk tengahari ni..
Pastikan makanan berkhasiat untuk bekalan tenaga..
kabohidrat, protein, Vitamin dan lain-lain zat,
Disamping pengambilan supplement utk kesihatan,
Ewah...Dh mcm pakar pemakanan plk..

Tengahari ini..
Sya nk kongsikan resepi kek pisang chocolate rice..
Kek pisang ni.Sya suka makan ketika masih suam kuku..
Biasanya sya suka gunakan pisang rastali..
Tetapi ssh sikit nk cari kt yong peng ni..
Kebetulan pulak mak mertua  pembekal pisang berangan..
Dh chanteq sgtlh tu..

Kek pisang ni..
Ad macam-macam versi..
Pernah juga buat versi tanpa telur..
Tapi x berapa sgt sedapnya jika dibandingkan dgn versi biasa..
Berat..dan x gebu..
Jadi kesimpulannya..Telur jadikan tekstur kek lebih gebu..

Resepi kali ini sya kongsikan dari blogger..
Chec Mat Gebu..
Moist, gebu..Wangi..
Thanks en. Mat..

Ni resepinya..

Bahan-bahannya:-
200          gram           Tepung kek
150          gram           Mentega
1/4           camt           Soda bikarbonat (satukan dgn tepung dan ayakkan)
100          gram           Gula perang
3              biji              Telur
100          ml               Susu segar
100          gram           Pisang lecek
50            gram           Chocolate rice
1/3           cawan         Pisang dadu kecil
1/4           cawan         Badam cincang
1/2           camt            Esen Pisang

Cara-caranya:-
  1. Panaskan oven.  Lenserkan loyang dan alaskan dasarnya dengan kertas minyak.  Ketepikan.
  2. Putarkan mentega dan gula perang hingga sebati.  Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga kembang dan berkrim.  
  3. Perlahankan kelajuan  mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar sehingga habis.Putar sehingga rata.
  4. Masukkan pisang lecek dan esen pisang, Gaul dengan spatula.  Tambahkan chocolate rice dan pisang dadu, Gaul rata. Tuangkan kedalam loyang .  Taburkan cincangan badam..
  5. Bakar kek hingga masak.  Sejukkan sebentar, Potng dan sedia dihidang untuk makan petang.
Selamat mencuba...








No comments:

Post a Comment