Kategori Dessert..
MINI PAVLOVA
Assalamualaikum..
Selamat petang semua..
NI dia...
Fenomena dessert..PAVLOVA..
Tetapi, Sya buat dalam versi mini..
Lebih mudah di makan.
Sesuai unutk jamuan ..
Rasanya yg discnya yg manis bertemu pula rasamasam buahn segar...
Pergh....Kecur Air liur..
Kali pertama makan pavlova ni..
Semasa shooping di BP Mall..
Beli 3 biji dengan harga RM 10.00..
Pada jamuan mkn malam semasa kami baru berpindah rumah..
Sya menyediakn mini pavlova ini utuk hidangan..
Semua sukakannya..
Alhamdulillah..
Sebelum ini sya telah mencuba resepi ini untuk hubby..
Al-kisah kononnya nak surprisekan hubby untuk birthdaynya..
Baru letakkan lilin..
Dea dh sergah sya dlu..
Terbalik plk jadinya...
He3..
Resepi ini sy kongsikan dari blogger kecil molek ..
Cik Epal yg gila-gila ngngaya bahasa sempoi didlm blognya..
Thanks cik Epal..
Tetapi..sya olahkan utk mini pavlova pula..
Bahan-bahan meringue:-
4 biji Telur Putih gred A
3/4 cawan Gula castor
1 camb Tepung jagung
1 camt Cuka makan
1 camt Esen vanilla
Bahan utk topping:-
1/2 cawan Non dairy whipping cream yg bergula (Brand value pride)
Secukupnya Potongan buah segar kiwi, Anggur dan strawberry
Secukupnya Chocolate rice
Secukupnya Bekas muffin
** NOTA **
Pastikan mixer dan mangkuk adunan bersih, tiada air, minyak dan habuk. Meringue ni sensitif. Silap sedikit..meringue tidak menjadi..
Cara-caranya:-
- Pukul 4 biji putih telur dgn stand mixer sehingga kembang dan kental. Masukkan gula caster sedikit demi sedikit sambil terus diputar sehingga habis.
- Pukul terus meringue sehingga berkilat dan gebu sehingga menjadi sift peak..Ertinya bertanduk dan. jika terbalikkan mangkuk dan tidak tumpah ertinya meringue menjadi.
- Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanilla ke dalam adunan.. Putar sehingga rata dengan spatula.
- Masukkan dlm piping bag. Paipkan kedalam 3/4 bekas muffin. Bakarkan sehingga warna keperangan.
- Sementara pavlova masak, sediakn whipping cream dan bahan hiasa lain.
- Pukulkan whipping cream sehingga kental. Masukkan kedalam piping bag. Ketepikan.
- Setelah pavlova masak.. Sejukkan sebentar..
- Paipkan whipping cream tadi diatas disc pavlova tadi..Hiaskan dengan potongan buah kiwi, anggur dan strawberry serta chocolate rice.
- Sejukkan di dalm peti ais dan sedia untuk dinikmati.
Selamt mencuba...
| PIC EN. GOOGLE |



No comments:
Post a Comment