Kategori Kek..
... KEK LUMUT BERLAPIS CREAM SRIKAYA ...
![]() |
| .. Moist..Wangi..menyelerakan.. |
Selamat pagi semua..
Erm...Kali ni. sya nk kongsikan Kek yg jadi fenpmena sedikit masa dulu..
Kek ni..terkenal kerana teksturnya yg moist..Sesedap rasa dan wangi..
Sy tambahkan lg rasa lazat berkrimnya dengan lapisan cream cheese..
Terdapat banyak versi kek lumut ni..
Tetapi saya lbih tertarik kpd bahan dan cara yg simple..
Senang cari bhn, Mudah membuatnya, Cepat makannya..He3..
Resepi pilihan saya dari blogger Atie..Stories of Life..
Thanks Atie..
Sy olah sedikit resepi ni..
Sya juga gunakan pic atie sekadar untuk contoh cara menghias kek..
Maaf ea atie..
Bahan-bahan A:-
250 gram Mentega
120 gram Gula castor
Bahan-bahan B:-
5 biji Telur gred A
Bahan-bahan C:-
1/2 cawan Susu pekat
1/2 cawan Srikaya pandan
1 camt Pewarna hijau apple
2 titik Pewaran kuning lemon
1 camt Esen vanilla
1 camb Paste pandan
Bahan-bahan D:-
210 gram Tepung gandum
35 gram Nestum
60 gram Horlicks
Bahan utk frosting:-
1 camb Srikaya pandan
250 gram Non dairy whipping cream
1/4 cawan Susu cair
Bahan Topping:-
Kelapa kering yg telah diwarnakan hijau (Atie utk jualan)
Saya hanya menggunakan serpihan kek sebagai hiasan
Cara-cara membuat kek:-
- Pukul semua bahan A sehingga kembang dan gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sehingga kembang.
- Masukkan pula bahan C dan D. Pukul sehingga adunan sebati.. Tuangkan kedalam Loyang atau container mengikut kesesuaian.
- Kukus selam a45 minit atau sehingga masak dengan api sederhana. ( Atie menggunakan plastic container SQ 450 dan satu adunan dpat 9 bekas dgn anggaran berat +-135 gram. - untuk jualan )
Cara membuat frosting:-
Satuakan kesemua bahan. Pukul dengan pemutar sehingga sebati dan kembang..
Cara menghidang:-
Setelah kek masak..Sejukkn sebentar..Potong kek menjadi kepada 2 bahagian..Lapiskan kek dgn Krim sekaya..Sejukkan didalam peti sejuk selama setengah jam. Sebelum menghidang..Taburkan kelapa kering sebagai hiasan.
![]() |
| Pandangan dari atas .. |




No comments:
Post a Comment