EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Thursday, 25 September 2014

35) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini...Dunia Masakan.. Kek.. Kek Lumut Berlapis Cream Sri kaya..

Dunia Masakan...
Kategori Kek..


... KEK LUMUT BERLAPIS CREAM SRIKAYA ...
.. Moist..Wangi..menyelerakan..

Assalammualaikum...
Selamat pagi semua..
Erm...Kali ni. sya nk kongsikan Kek yg jadi fenpmena sedikit masa dulu..
Kek ni..terkenal kerana teksturnya yg moist..Sesedap rasa dan wangi..
Sy tambahkan lg rasa lazat berkrimnya dengan lapisan cream cheese..

Terdapat banyak versi kek lumut ni..
Tetapi saya lbih tertarik kpd bahan dan cara yg simple..
Senang cari bhn, Mudah membuatnya, Cepat makannya..He3..
Resepi pilihan saya dari blogger Atie..Stories of Life..
Thanks Atie..
Sy olah sedikit resepi ni..
Sya juga gunakan pic atie sekadar untuk contoh cara menghias kek..
Maaf ea atie..

Bahan-bahan A:-
250          gram          Mentega
120          gram          Gula castor

Bahan-bahan B:-
5              biji             Telur  gred A

Bahan-bahan C:-
1/2           cawan        Susu pekat
1/2           cawan        Srikaya pandan
1              camt           Pewarna hijau apple
2              titik             Pewaran kuning lemon
1              camt           Esen vanilla
1              camb          Paste pandan

Bahan-bahan D:-
210         gram            Tepung gandum
35           gram            Nestum
60           gram            Horlicks

Bahan utk frosting:-
1            camb            Srikaya pandan
250        gram             Non dairy whipping cream
1/4         cawan            Susu cair

Bahan Topping:-
Kelapa kering yg telah diwarnakan hijau (Atie utk jualan)
Saya hanya menggunakan serpihan kek sebagai hiasan

Cara-cara membuat kek:-

  1. Pukul semua bahan A sehingga kembang dan gebu.  Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi sehingga kembang.
  2. Masukkan pula bahan C dan D.  Pukul sehingga adunan sebati.. Tuangkan kedalam Loyang atau container mengikut kesesuaian.
  3. Kukus selam a45 minit atau sehingga masak dengan api sederhana. ( Atie menggunakan plastic container SQ 450 dan satu adunan dpat 9 bekas dgn anggaran berat +-135 gram. - untuk jualan )
Cara membuat frosting:-
Satuakan kesemua bahan.  Pukul dengan pemutar sehingga sebati dan kembang..

Cara menghidang:-
Setelah kek masak..Sejukkn sebentar..Potong kek menjadi kepada 2 bahagian..Lapiskan kek dgn Krim sekaya..Sejukkan didalam peti sejuk selama setengah jam.  Sebelum menghidang..Taburkan kelapa kering sebagai hiasan.  


Pandangan dari atas ..
Sya ambil dari blog atie utk tunjukkan cara menghias keknya untuk jualan..


No comments:

Post a Comment