EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Tuesday, 2 September 2014

14) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini..Dunia Masakan ..Lauk-pauk..Udang Masak Lemak Cili Api..

Dunia Masakan..
Kategori Lauk-pauk..
... UDANG MASAK LEMAK CILI API ...

  
Assalamualaikum..
Selamat tengahari semua...
Masak apa untuk hidangan tengahari ni...
Sekarang, 
Sy nk kongsikan salah satu resepi masaka kampung kegemaran saya.
Teringat pulak drama Menantu 10,000.00..
Lakonan fizz fairuzz dan reen rahim,
Masakan inilah yang berjaya menambat hati bapa mertua umairah,
Jadi,
Sy kongsikan resepi lauk ni ea..

Bahan-bahannya:-
1        kg          Udang (Terpulang nak siang gaya sendiri)
5        ulas        Bawang merah
4        ulas        Bawang putih
1/2     inci         Kunyit hidup (kunyit serbuk pn boleh)
10      biji         Cili padi
1        inci         Halia
1        btg         Serai (Titik)
2       kotak      santan kara (kecil)
Garam
Perasa
Air asam
Baby tomato
Daun limau purut
Minyak 

Cara penyediannya:-
  1. Gorengkan sebentar udang yg telah dicampurkan sdikit garam dan serbuk kunyit.. Toskan dan ketepikan.
  2. Tumbukkan bwg merah, putih, kunyit, halia dan cili padi hingga lumat.
  3. Panaskan sedikit minyak baki gorengan udang tadi .  Tumiskan bahn tumbuk bersma serai sehingga naik bau.
  4. Masukkan udang. Gaulkan sebentar. Masukkan 1 stgh kotak santan, garam, perasa dan air asam secukup rasa.Biarakan mendidih sebentar,
  5. Masukkan baki stgh kotak santan bersama tomato dan daun limau. 
  6. Jaga santan supaya tidak pecah. Siap.
Resepi ini juga boleh digantikan dengan semua jenis makanan laut, ayam atau ikan. Tetapi..terpulang pada kita untuk mengolahkannya ea. . 
Terkadang lidah ni berlainan rasa setiap org, ikut citarasa sendiri dlm menambah dan mengurangkan bahan.  
Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment