Kategori Kek...
KEK PISANG MARBLE BADAM KELAPA KERING
Assalamualaikum...
Selamat petang rakan semua..
Hehehe...Nmpknya berderet entry kek pisang saya arini..
Sekadar berkongsi variasi kek pisang,
Yang terkadang saya improvise sndiri..
Kesesuai pada selera..
Kali ini sya kongsikan resepi kek pisang yang saya tambahkan ..
Kepingan badam, kelapa kering membuat kek ini lebih wangi dan menyelerakan..
Resepi ini sya kongsikan dari blog Pn. Azlita Masam Manis..
Thanks resepi asalnya kaq..
Sya tambahkan kelapa dan badam..
Bahan-bahannya:-
2 cawan Tepung gandum
1 cawan Gula perang
1/2 cawan Minyak jagung mazola
1/2 cawan Susu segar
4 biji Pisang emas masak ranum (saiz sederhana)
1 camt Baking powder
1/2 camt Soda bikarbonat
1/2 camt Esen pisang
3 biji Telur gred A
2 camb Serbuk koko + 1 camb air panas (jadikan pes)
30 gram Kelapa parut kering
50 gram Kepingan badam
Secubit Garam
Cara-caranya:-
- Panaskan oven dan lenserkan loyang seperti biasa.
- Ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan. Lenyek pisang dan campurkan garam.Ketepikan.
- Pukul telur bersama gula , masukkan pisang bersama minyak, kacau sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanilla.Kacau sebati menggumnakn spatula. Masukkan kelapa kering kacaukn sebati .
- Ambil 2 senduk aduna kek dan campurkan dgn pes serbuk koko. Kacau sebati dan ketepikan.
- Tuangkan baki yg tidak berwarna kedalam loyang, Tuangkan pula aduann coklat. Lorekkan menggunakan garpu untuk dptkn corak marble. Letakkan kepingan badam di permukaan kek sebelum di bakar.
- Bakarkan kek sehingga masak. Sejukkan kek diredai sebelum di potong dan dihidangkan.


No comments:
Post a Comment