EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Tuesday, 23 September 2014

33) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini...Dunia Masakan.. Kek.. Kek Pisang Marble Badam Kelapa Kering..

Dunia Masakan...
Kategori Kek...

KEK PISANG MARBLE BADAM KELAPA KERING


Assalamualaikum...
Selamat petang rakan semua..
Hehehe...Nmpknya berderet entry kek pisang saya arini..
Sekadar berkongsi variasi kek pisang,
Yang terkadang saya improvise sndiri..
Kesesuai pada selera..

Kali ini sya kongsikan resepi kek pisang yang saya tambahkan ..
Kepingan badam, kelapa kering membuat kek ini lebih wangi dan menyelerakan..
Resepi ini sya kongsikan dari blog Pn. Azlita Masam Manis..
Thanks resepi asalnya kaq..
Sya tambahkan kelapa dan badam..

Bahan-bahannya:-
2          cawan           Tepung gandum
1          cawan           Gula perang
1/2       cawan           Minyak jagung mazola
1/2       cawan           Susu segar
4          biji                Pisang emas masak ranum (saiz sederhana)
1          camt             Baking powder
1/2       camt             Soda bikarbonat    
1/2       camt             Esen pisang
3          biji                Telur gred A
2          camb            Serbuk koko + 1 camb air panas (jadikan pes)
30        gram             Kelapa parut kering
50        gram             Kepingan badam
Secubit                     Garam

Cara-caranya:-
  1. Panaskan oven dan lenserkan loyang seperti biasa.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat.  Ketepikan. Lenyek pisang dan campurkan garam.Ketepikan.
  3. Pukul telur bersama gula , masukkan pisang bersama minyak, kacau sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanilla.Kacau sebati menggumnakn spatula. Masukkan kelapa kering kacaukn sebati .
  5. Ambil 2 senduk aduna kek dan campurkan dgn pes serbuk koko. Kacau sebati dan ketepikan.
  6. Tuangkan baki yg tidak berwarna kedalam loyang, Tuangkan pula aduann coklat.  Lorekkan menggunakan garpu untuk dptkn corak marble. Letakkan kepingan badam di permukaan kek sebelum di bakar.
  7. Bakarkan kek sehingga masak. Sejukkan kek diredai sebelum di potong dan dihidangkan.
Selamat mencuba...










No comments:

Post a Comment