Dunia Masakan...
Kategori Kek...
... Kek Lapis Kukus Asam Manis ...
Bahan-bahannya:-
5 biji Telur gred A dari peti sejuk
1 1/4 cwn Gula kastor
1 camb Ovallette
2 cwn Tepung gandum
1 camt Baking powder
150 ml Susu cair
1/2 camt Garam
100 gram Minyak masak
1 camt Esen vanilla
Beberapa titis Pewarna kuning, hijau
Secukupnya Kepingan asam manis
Cara-caranya:-
- Lenserkan loyang 9 x 9 x 3 inci. Panaskan kukusan yg telah berisi air.
- Ayakkan tepung dan baking powder dan ketepikan. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul-betul kembang dan gebu. Masukkan minyak dan gaul rata.
- Masukkan bahan yag telah diayak tadi beselang dengan susu dan masukkan esen vanilla. Gaulkan sebati kepada 2 bahagian dan letakkan pewarna.
- Ambilkan loyang yang telah dilenser tadi, Tuangkan adunan hijau, ratakan dan susunkan asam manis diatas permukaannya. Kukus selama 10 minit.
- Tuangkan pula adunan kuning, ratakan dan lapiskan dengan asam manis. Kukus semula 10 minit. Ulangi terus proses ini sehingga selesai.
- Untuk lapisan terakhir, kukus selam 20 minit supatya kek masak sepenuhnya. Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian terbalikkan di atas redai kek dan biarkan nya sejuk.
- Sedia untuk dihidang.
Kredit resepi kepada blogger yatie memories.


No comments:
Post a Comment