Kategori Lauk Pauk...
Bahan- bahan A:-
6 ulas Bawang merah hiris
1/2 labu Bawang besar hiris
3 ulas Bawang putih
1 inci Halia hiris
1 batang Serai dititik
Secukupnya Rempah Tumis ( bunga lawang, pelaga, kayu manis, cengkih)
Secukupnya daun kari
Bahan-bahan B:-
3 camb Tomato puree
1 camb Serbuk cili
2 camb Rempah briyani
4 biji Tomato ( setiap sebiji potong 4)
Secukupnya Garam dan perasa
Secukupnya Minyak masak
2 biji Kentang (dipotong 4 dab direbus brsma sdikit garam)
Bahan C:-
1/2 kg Ayam ( potong ikut suka, gorengkan 1/2 masak)
Cara-caranya:-
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A sehingga semerbak baunya.
- Satukan serbuk rempah, tomato puree dan serbuk cili dlm mangkuk dan campurkan sedikit air untuk mnjadikan paste.
- Masukkan kedalam bahan A dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, garam dan perasa serta air secukupnya. Gaulkan rata dan biarkan masak
- Masukkan kentang, tomato dan gaul rata.
- Hidangkan setelah masak.


No comments:
Post a Comment