EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Friday, 30 January 2015

46) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini..Dunia Masakan.. Lauk-pauk..Ayam Kashmir..

Dunia Masakan...
Kategori Lauk Pauk...


... AYAM KASHMIR ...




Bahan- bahan A:-
6             ulas         Bawang merah hiris
1/2          labu         Bawang besar hiris
3             ulas         Bawang putih
1             inci          Halia hiris
1             batang     Serai dititik
Secukupnya            Rempah Tumis ( bunga lawang, pelaga, kayu manis, cengkih)
Secukupnya            daun kari

Bahan-bahan B:-
3             camb        Tomato puree
1             camb        Serbuk cili
2             camb        Rempah briyani
4             biji            Tomato ( setiap sebiji potong 4)
Secukupnya             Garam dan perasa
Secukupnya             Minyak masak
2            biji             Kentang (dipotong 4 dab direbus brsma sdikit garam)

Bahan C:-
1/2          kg          Ayam ( potong ikut suka, gorengkan 1/2 masak)

Cara-caranya:-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A sehingga semerbak baunya.  
  2. Satukan serbuk rempah, tomato puree dan serbuk cili dlm mangkuk dan campurkan sedikit air untuk mnjadikan paste.
  3. Masukkan kedalam bahan A dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, garam dan perasa serta air secukupnya. Gaulkan rata dan biarkan masak
  5. Masukkan kentang, tomato dan gaul rata.
  6. Hidangkan setelah masak.



No comments:

Post a Comment