Kategori Dessert...
... LENGKONG SIRAP BANDUNG BERSANTAN ...
1 paket Serbuk agar-agar cap layang-layang (10 gram)
1 liter Air (4 cawan)
200 gram Gula Pasir (1 cawan)
200 ml santan (boleh kurangkan utk dapatkan lapisan santan yg sedikit nipis)
1 biji Telur ayam
2 camb Sirap ros
2 helai Daun pandan (cuci dan simpulkan)
2 camb Susu pekat
Secubit Garam
Cara-caranya:-
- Masakkan 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.
- Campurkan santan bersama telur, garam, sirap ros dan susu pekat. Masukkan juga simpulan daun pandan.
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan tadi.
- Kacaukan dan tunggu hingga mengelegak di atas api sederhana. Tunggu sehingga kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutupkan api.
- Basahkan loyang atau acuan kegemaran dgn air. Tuangkan agar-agar santan dan biarkan memngeras.
- Simpan di peti sejuk untuk hidangan yg lebih nikmat
Apabila agar-agar menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 2 minit dengan api yang kuat sambil di kacau-kacau. Jangan dibiarkan sebab inya akan melimpah. Bijaklah mengawal api ea.



No comments:
Post a Comment