EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Friday, 30 January 2015

47) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini.. Dunia Masakan.. Dessert..Lengkong Sirap Bandung Bersantan..

Dunia Masakan..
Kategori Dessert...


... LENGKONG SIRAP BANDUNG BERSANTAN ...




Bahan-bahannya:-
1          paket          Serbuk agar-agar cap layang-layang (10 gram)
1          liter             Air (4 cawan)
200      gram           Gula Pasir (1 cawan)
200      ml               santan  (boleh kurangkan utk dapatkan lapisan santan yg sedikit nipis)
1          biji              Telur ayam
2         camb           Sirap ros
2         helai             Daun pandan (cuci dan simpulkan)
2         camb           Susu pekat
Secubit                   Garam

Cara-caranya:-
  1. Masakkan 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar sehingga gula larut. 
  2. Campurkan santan bersama telur, garam, sirap ros dan susu pekat. Masukkan juga simpulan daun pandan.
  3. Kecilkan api dan masukkan campuran santan tadi.
  4. Kacaukan dan tunggu hingga mengelegak di atas api sederhana.  Tunggu sehingga kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil.  Tutupkan api.
  5. Basahkan loyang atau acuan kegemaran dgn air.  Tuangkan agar-agar santan dan biarkan memngeras.
  6. Simpan di peti sejuk untuk hidangan yg lebih nikmat


NOTA:-
Apabila agar-agar menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 2 minit dengan api yang kuat sambil di kacau-kacau.  Jangan dibiarkan sebab inya akan melimpah.  Bijaklah mengawal api ea.




No comments:

Post a Comment