EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Friday, 30 January 2015

45) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini..Dunia Masakan.. Nasi.. Pulut Kuning Tanak..

Dunia Masakan..
Kategori Nasi...


... PULUT KUNING TANAK ..





Bahan-bahannya:-
2          cwn          beras pulut
2          cwn          santan sederhana pekat
1          camt         garam
1          helai         daun pandan
1          camb        mentega
Secukupnya          serbuk kunyit

Cara-caranya:-
  1. Cuci beras pulut sehingga bersih.  Rendam pulut selama 3 jam dan campur serta gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit.  Setelah 3 jam toskan pulut.
  2. Masukkan kesemua bahan kedalam rice cooker.  Setelah mendidih, Gaulkan supaya tidak berkerak.  Biarkan sehingga masak.
  3. Sesuai dimakan dengan ap juga jenis lauk.
NOTA:-
RESEPI YANG SAMA JUGA BOLEH DIGUNAKAN UNTUK MEMBUAT PULUT SERUNDING, SERI MUKA, PULUT PANGGANG.  TETAPI JANGAN PULA LETAKKAN SERBUK KUNYIT.. 




No comments:

Post a Comment