Dunia Masakan...
Kategori Kek...
... BAHULU LAPIS STRAWBERRY ...
Bahan-bahannya:-
5 biji Telur gred A
100 gram Gula pasir
100 gram Mentega (cairkan dan sejukkan)
1/2 camt Esen vanilla
75 gram Tepung gandum *
25 gram Tepung jagung *
1/2 camt Baking powder *
Secukupnya Jem Strawberry
Cara-caranya:-
- Ayakkan kesemua bahan * bersama. Lenserkan loyang dan alaskan dengan kertas minyak. Panaskan oven mengikut kesesuaian suhu oven anda.
- Putar telur,gula dan esen vanilla hingga kembang dengan kelajuan tinggi. Perlahankan kelajuan, masukkan bahan yang telah diayak tadi. Putarkan rata.
- Tuangkan mentega cair dan gaulkan sebati. Tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan dan sejukkan sebentar. Potongkan keoada beberapa lapisan. Sapukan tiap lapisan dengan jem strawberry. Susunkan satu persatu di atas satu sama lain.
- Sedia untuk dihidang. Jem strawberry boleh ditukar dengan apa juga jenis jem.


No comments:
Post a Comment