EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Friday, 30 January 2015

48) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini... Dunia Masakan..Kek.. Kek Minyak Sunkist Leopard..

Dunia Masakan...
Kategori Kek...


... KEK MINYAK SUNKIST LEOPARD ...



Bahan-bahan kek:-
2          Cawan          Tepung gandum
1          camt              Baking powder
5          biji                 Telur A
3/4       cawan           Gula castor
1          camb             Ovalette
1          cawan           Minyak masak
1          cawan           Susu pekat
1          camt              Esen vanilla
Secukupnya               Pewarna coklat dan oren
Bahan-bahan fresh cream sunquick:-
400      ml                 Non Dairy whipping cream yg bergula
100      ml                 Susu pekat
Beberapa titik           Pewarna oren
8          camb            Sunqick limau mandarin
Cara-cara membuat keknya:-
  1. Lenserkan loyang dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak.  Panaskan oven.Ayak tepung gandum bersama baking powder.  Ketepikan.
  2. Pukul telur dan gula sehingga kembang dgn mesin pemutar selama 15 minit.Setelah telur kembang, masukkan ovalette, esen vanilla dan susu pekat.  Pukul sehingga rata.
  3. Masukkan minyak sambil dipukul lagi tetapi sekadar untuk aduna bergaul rata.Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
  4. Bahagikan kepada 4 bahagian. Letakkan pewarna coklat dan oren dan masukkan kedlm piping bag. Masukkan bahagian ke 4 yg berwarna original ke dalam piping bag juga. Bakinya tidak perlu masukkan dlm piping bag ( untuk lapisan atas dan bawah) ** bahagian bawah pewarna original, bahgian tengah ikut tutorial, last sekali ttup dgn adunan warna original kembali.
  5. Setelah siap,  Bakarkan kek sehingga masakPotongkan kek kepada 3 bahagian.  lapiskan dgn fresh krim sunquick. Hiaskan kek mengikut creativiti anda. Sya gunakan kelapa parut kering.
Cara -cara membuat krim sunquick:-
  1. Putarkan whipping cream sehingga kental, Masukkan susu pekat dan pewarna serat perisa limau mandarin sunquick .
  2. Putar sehingga sebati . Lapiskan setiap lapisan kek dan permukaan serta kelilingnya. 
Resepi kek sy copy dan olah dari blogger fiza, manakala tutorial sy copy dari blogger masakan febret sya Azlita masam manis.  Maaf ea.. sy derhaka dgn mencampurkan resepi anda.  terima kasih bloggerku syg. Fresh cream tu..resepi sya sndiri.




No comments:

Post a Comment