Kategori Kek...
2 Cawan Tepung gandum
1 camt Baking powder
5 biji Telur A
3/4 cawan Gula castor
1 camb Ovalette
1 cawan Minyak masak
1 cawan Susu pekat
1 camt Esen vanilla
Secukupnya Pewarna coklat dan oren
Bahan-bahan fresh cream sunquick:-
400 ml Non Dairy whipping cream yg bergula
100 ml Susu pekat
Beberapa titik Pewarna oren
8 camb Sunqick limau mandarin
Cara-cara membuat keknya:-
- Lenserkan loyang dgn mentega dan alaskan dgn kertas minyak. Panaskan oven.Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan.
- Pukul telur dan gula sehingga kembang dgn mesin pemutar selama 15 minit.Setelah telur kembang, masukkan ovalette, esen vanilla dan susu pekat. Pukul sehingga rata.
- Masukkan minyak sambil dipukul lagi tetapi sekadar untuk aduna bergaul rata.Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sehingga rata.
- Bahagikan kepada 4 bahagian. Letakkan pewarna coklat dan oren dan masukkan kedlm piping bag. Masukkan bahagian ke 4 yg berwarna original ke dalam piping bag juga. Bakinya tidak perlu masukkan dlm piping bag ( untuk lapisan atas dan bawah) ** bahagian bawah pewarna original, bahgian tengah ikut tutorial, last sekali ttup dgn adunan warna original kembali.
- Setelah siap, Bakarkan kek sehingga masakPotongkan kek kepada 3 bahagian. lapiskan dgn fresh krim sunquick. Hiaskan kek mengikut creativiti anda. Sya gunakan kelapa parut kering.
Cara -cara membuat krim sunquick:-
- Putarkan whipping cream sehingga kental, Masukkan susu pekat dan pewarna serat perisa limau mandarin sunquick .
- Putar sehingga sebati . Lapiskan setiap lapisan kek dan permukaan serta kelilingnya.
.


No comments:
Post a Comment