EBOOK TELAJAK LARIS TAHUN 2015 DAPATKAN SEGERA!!!

Sunday, 26 October 2014

44) Eyna Aryna Indahnya Hidup Ini...Dunia Masakan.. Kuih.. Pengat Tepung candil..

Dunia Masakan...
Kategori Kuih-muih..


... PENGAT TEPUNG (CANDIL) ...



Assalamualaikum...
Terima Kasih saya ucapkan kepada teman Fb..
Gang perkongsian "RESEPI RINGKAS TAPI SEDAP"..
Banyak juga tips dan resepi yang boleh dikongsikan bersama..
Kali ini..
Saya akan kongsikan resepi Pengat Tepung atau disebut org jawa Pengat Candil..
Buat Shamsiah Fikriah dan Kak Linda dari RRTS..
Sya kongsikan resepinya..

Bahan-bahan tepung candil :-
2            cwn          Tepung pulut
1/2         cwn          Tepung gandum
Secubit                   Garam
1            cwn          Air   (utk uli tepung-tuang sedikit demi sedikit semasa menguli doh)
Secukupnya            Air   (utk merebus candil)
Secukupnya            Pewarna kesukaan anda
1/2        cwn           Sagu biji

Bahan-bahan kuah santan:-
1            cwn          Santan pekat
4            cwn          Air
3/4         cwn          Gula pasir
2            camb        Gula melaka racik (bancuh dgn sedikit air dan tapiskan)
2            helai          Daun pandan (simpul)

Cara-caranya:-

  1. Cuci sagu dan rendam didalam air lebih kurang stgh jam. Toskan.
  2. Rebuskan air didalam periuk unmtuk merebus doh candil nanti..
  3. Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan secubit garam kedalam mangkuk.
  4. Tuangkan air sedikit demi sedikit kedalam tepung.  Gaulkn dan uli rata sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  5. Bahagikan adunan kepada bebrapa bahagian mengikut bilanagan pewarna yang anda suka. Gaulkan tiap satu warna sehingga warna sebati.
  6. Apabila air didalam periuk telah mendidih..Bulatkan adunan mnjadi bebola kecil dan rebuskan di dalam air tadi. Buat sehingga habis.
  7. Apabila bebola timbul..angkat dan toskan.
  8. Didalam periuk yg lain..Masukkan santan, air dan gula pasir serta air gula melaka racik tadi.
  9. Masukkan kesemua Bebola candil dan biji sagu  tadi dan masukkan daun pandan. Gaulkan sehingga rata.
  10. Jaga api dan kacau prlahan sehingga sagu biji jernih.
  11. Ttupkan api dan sedia untuk dihidang.  
  12. Untuk variasikan pengat ni..anda boleh juga campurkan potongan ubi, pisang, keledek keladi, labu ke dalam pengat ini.  
  13. Tetapi sudah bertukar mnjadi bubur Cha cha pula ..He5..
oklah..
Selamat mencuba ea...
In Sya Allah...


No comments:

Post a Comment